Mijn eerste fotoshoot 

Eindelijk is het zover! Mijn eerste fotoshoot voor mijn website. Wat een energieboost en zo leuk om te doen. Ik heb er ook super lang naar uitgekeken en heb er veel vertrouwen in dat er geslaagde foto’s tussen zitten. Zo dankbaar voor mijn lieve zusje Mia en dierbare vriendin Bella Donna die de beste steun waren die ik mij kan voorstellen. Big shoutout naar Fatima Zohra die met haar aanstekelijke enthousiasme mijn moodboards in ontvangst nam en met veel geduld haar best deed mijn visie vast te leggen.

 

Ik weet gewoon niet welk onderdeel ik het leukst vond; het maken van de moodboards, outfits en props bij elkaar sprokkelen, de shoot zelf of de support van mijn ladies? Ik denk vooral het gevoel van abundance en onoverwinnelijkheid. Het besef dat je letterlijk al je dromen uit kan laten komen wanneer je een sterke visie hebt. Ik ben vrij visueel en sentimenteel ingesteld. Beetje alsof ik niet alleen voel, maar ook kijk met mijn gut.

Ik weet nog dat ik lang geleden onderstaande foto’s op Pinterest voorbij zag komen en die spraken mij zo erg aan. Het was vooral de simpliciteit van het hele plaatje: een lege ruimte met een vaas en een model op een stoel in een simpele outfit. Ik kan er bij wijze van spreken uren naar kijken, omdat het beeld mijn aandacht vasthoudt en wat in mij beweegt. Het subtiele effect van de zachte lichtinval die de ruimte verwarmt. De effortless en ontspannen houding van het model op de stoel. Het contrast van de comfortabele losvallende kleding en de hoge hakken. De schaduw van de takken op de muur en kunstzinnige vormen die ze creëren. Ik heb er eindeloos naar gekeken en ik krijg er nog steeds geen genoeg van. 

De inspiratie voor deze fotoshoot komt van deze foto’s; de neutrale aardetinten, de vrouwelijkheid, de vaas met takken, de lichtinval en de eenvoud. Ik ben op zoek gegaan naar een fotograaf die een studio heeft bij een raam en die ook een rustgevende en warme uitstraling kan creëren. Ik wist dat ik voor deze shoot het hout element wilde uitbeelden. 

 
Het hout element

Het thema dat ik voor deze shoot aanhoud is het hout element. Ik associeer hout met simpliciteit, ingetogenheid en eenvoud. Zoals we weten groeien bomen en planten naar het licht toe, naar boven en soms dijen ze uit naar de zijkant. Ze hebben daarom ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Die ruimte wil ik ook in deze shoot creëren om het hout element goed naar voren te laten komen. Ik heb geprobeerd een frisse sfeer te creëren waar comfort en eenvoud centraal staan. Een mood die licht en luchtig aanvoelt met tegelijkertijd een elegante uitstraling. Een zuivere en zachte stijl in natuurlijke tinten.

Nu ik helder heb wat ik precies wil, kan ik verder met het realiseren van mijn visie: het maken van mijn moodboard. Op Pinterest heb ik een mooie selectie gemaakt van beelden die goed de vibe vastleggen die ik wil creëren. Uitprinten en ophangen.

 

Een van mijn grote inspiratiebronnen Athena Calderone heeft drie hele mooie lange rechthoekige moodboards in haar home office staan die er prachtig uitzien en tegelijk super functioneel zijn. Tijd dus om mijn eigen moodboard te maken. Vaderlief heeft twee plakken hout voor mij meegenomen om mee aan de slag te kunnen.

 

Nadat ik een rol jute heb gescoord in stoffenwinkel en van paps een gun heb gekregen kon de jute vastgeniet worden aan het hout. Een likje witte muurverf erover heen en voíla een prachtig moodboard waar elke afbeelding of stofstaaltje goed tot zijn recht komt. Door de verschillende texturen en kleuren voel ik mij ook extra geïnspireerd en dat gevoel hield ik het hele proces vast.

Nu ik een mooie moodboard heb die mij energie geeft en inspireert is het tijd om op zoek te gaan naar de props die ik voor de shoot nodig heb: een vaas met takken en een stoel. Ik wil dit allemaal zo low budget, het liefst no budget, als mogelijk doen. Uiteraard heb ik op Marktplaats gezocht naar soortgelijke vazen als op de eerder vertoonde foto´s. Er waren er genoeg, maar het vervelende is dat ze niet allemaal de hoogtes erbij vermeldden en vaak bleken ze maar 30-40 cm hoog te zijn. Ik zocht wat groters: 60-70cm hoog (ik stond er nog niet bij stil hoe hoog/groot dat eigenlijk is voor een vaas met een vorm die ik zocht). 

 

Eindelijk een prachtige vaas gevonden van 70cm waar ik op kon bieden.. Klik. Het schijnen er twee te zijn! Geweldig, want ze hadden en grijze kleur dus leuk om eentje te beschilderen en mee te experimenteren. Laat ik een bod doen: €10 per stuk. Voor €15 per stuk mag ik ze hebben. Deal! Gelukkig kon ik ze in Noord-Holland ophalen, 30 min van mij vandaan. Het bleken joekels te zijn en enorm zwaar, maar wat ben ik er blij mee! In dit proces ontdekte ik wel hoe handig een eigen auto is, want ik moet vaak op en neer rijden met spullen die absoluut niet te vervoeren zijn met het openbaar vervoer. Tijd voor een eigen autootje?

Ik heb er ontzettend veel zin in om er een te beschilderen en zo’n oude vaas effect te creëren met muurverf en bakpoeder. Voordat ik dat doe, ben ik naar een kringloopwinkel gegaan en heb ik eerst geoefend met wat kleinere vaasjes. Klik hier om de post te lezen hoe dat ging. 

 

Op de foto’s is niet goed te zien hoe massief de vaas is en hoe goed de verf is gelukt. De highlight van dit allemaal was toen ik met mijn vader op pad ging om een mooie tak te scoren die in de vaas paste. Gewapend met een zakmes aan zijn broek hebben we de meest ideale tak gevonden die ik mij kon voorstellen en de vaas een royale uitstraling gaf. Ik baal wel een beetje dat ik geen mooie detail foto in de studio heb gemaakt om te belichten hoe goed de vaas is gelukt.

Ik bedenk mij net dat de vaas mijn allereerste aankoop is op Marktplaats! Meteen een succes. Toch ging ik niet weer meteen op Marktplaats voor een stoel. Ik ging er gewoon vanuit dat ik een stoel zou hebben die past bij mijn shoot, maar ik had er helemaal niet bij stilgestaan hoe deze er precies uit moest zien. Ik had nog helemaal niet scherp van welk materiaal ik het wilde. En wat er gebeurt als je nog geen duidelijke visie hebt is dat je in alles een mogelijkheid ziet. Ik weet nog dat ik heel enthousiast werd van deze stoelen die ik in de praktijk van mijn vriendin Sanaz zag. Gelukkig houdt mijn zusje Mia mij altijd bij de les en herinnerde mij eraan dat ik voor een casual look wilde gaan en beter een hout element kan gebruiken in plaats van kunststof.

Terug op Pinterest ben ik op zoek gegaan naar afbeeldingen die mij aanspraken en ging ik nauwlettender kijken naar de details van de stoelen: vorm, materiaal, kleur, grote, rug- en zijleuning. Zodra ik dat scherp had kon ik gefilterd zoeken op Marktplaats en ik vond gelijk deze prachtige vintage stoel voor €20. Op 3km afstand van mijn huis! Dit bevestigt nogmaals dat je alles kan manifesteren zolang je een duidelijke visie hebt van wat je zoekt.

Ik moet ook denken aan wat mijn grote zus Iman altijd zegt: Hold the vision. Trust the process. Het voelt heel speciaal om op een set te staan en te vertrouwen dat de crew mijn visie begrijpt en kan vastleggen. Ik weet nog dat ik een gelukzaligheid voelde toen iedereen naar een van mijn moodboards keek en ik voelde dat we allemaal op dezelfde frequentie zaten. Dat gevoel van vertrouwen was zo enerverend en gaf zo’n kick. Ik mocht alle zorgen en controle loslaten en gewoon opgaan in het moment, vertrouwende dat alles goed komt. Ik ontspande en was helemaal in mijn element.

Ik voelde me ontspannen, alles verliep strak volgens planning maar tegelijkertijd heerste er een nonchalante en relaxte sfeer wat perfect past bij het hout element. Een van de vele highlights waar ik ontzettend dankbaar voor ben was toen Bella een paulo santo stokje aanstak om de positieve energie in de ruimte een boost te geven. Ik voelde mij de hele tijd ontzettend gesteund door de aanwezigheid van mijn meiden. Hoe ze op de achtergrond poses voordeden en hoe Mia tussen het schieten door telkens mijn opstandige haarplukjes weer platstreek.

We vormden een team, want je kan dit gewoon niet alleen. In dit proces heb ik zoveel steun en hulp gekregen van mijn naasten. Ze zien mij helemaal opbloeien en ik ben dankbaar dat ze mij hierin steunen en er onderdeel van uit willen maken. Ik ben dankbaar dat ik zo ontzettend aan het genieten ben van deze journey. Ik heb nog geen enkele foto van de shoot ontvangen, maar alleen al de making of en dit uitje met Mia en Bella geeft mij zoveel voldoening. Zo leuk om echt van scratch te beginnen. Ik zal nooit meer vergeten hoe wij een uur voor aanvang bij de studio klaarstonden om naar binnen te gaan om alvast alles voor te bereiden. Alleen was er nog niemand en hebben we in de auto mijn make up gedaan. Which turned out beautifully.

Dit was de eerste keer dat Mia en Bella elkaar ontmoetten en they just hit it off. Ik weet nog dat ik in de stoel zat om mijn make up te laten doen. Ikzelf bezit letterlijk slechts een concealer en een mascara, die ik bijna nooit gebruik… Dus toen de meiden hun gereedschap erbij haalden en opeens allemaal woorden gebruikten die ik niet begreep voelde het alsof ik op een operatietafel lag en in het gezelschap was van chirurgen die nu een operatie gingen uitvoeren. In plaats van scalpel zeiden ze brush