CLEANSING AND CLOSING CIRCLE 

Aan het eind van ieder jaar staan we allemaal, op onze eigen manier, even stil om te reflecteren op de afgelopen periode. Wat de coronacrisis bijvoorbeeld met je heeft gedaan, wat je hebt geleerd over jezelf en hoe je bent gegroeid. In de periode tussen Kerst en het nieuwe jaar is het Water element heel sterk. Het is een tijd van stilte, reflectie, rust en ontvangen. Deze tijd wordt ook wel de leegte genoemd. Denk aan dat korte moment van leegte tussen een uitademing en een nieuwe ademhaling. Wij bevinden ons daar op dit moment in en het is een mooie uitnodiging om in die leegte naar binnen te gaan en contact te maken met je onbewuste innerlijke wijsheid.

 

Dit jaar heb ik ervoor gekozen om de verbinding zowel met mijzelf te maken en tegelijkertijd ook een diepere verbinding met anderen te maken. Tijdens deze Cleansing and Closing Circle heb ik mijn zusters uitgenodigd om samen te reflecteren op het jaar en alles los te laten wat ons niet meer dient.

Tijdens de circle worden we begeleid door mantra’s en meditatieve klanken om onze chakra’s te openen en in het moment aanwezig te blijven. Om te beginnen openen we eerst de root chakra door de volgende mantra tot ons te nemen: My roots reach deeply. I am connected tot he root of me. Belangrijk om tijdens het internaliseren van de woorden goed op je ademhaling te letten. Bij iedere inademing de mantra tot je nemen en bij iedere uitademing goed in de aarde zakken. Contact maken met je wortels en helemaal landen in het moment.

 

De volgende chakra die we openen is de third eye, die verbonden is met onze wijsheid en bewustzijn. Luisterend naar de woorden van Niema Lightseed in Unblossomed nemen wij haar wijsheid tot ons.

 

The path is different every time,
because it leads to a place that can never be known,
and only in the seeking
can we ever be found

The path to presence.
Different, every time.
Time as a spiral, not a line.
The true way never looks the same
Because open eyes are always changing.

 

Nu we aanwezig zijn in het moment is het tijd om contact te maken. Voor iedereen heb ik een notitieboek neergelegd met een persoonlijk bericht en een kaartje met positieve woorden die ter inspiratie gebruikt kunnen worden tijdens het journalen. Een moment om alle gedachtes die opkomen op te schrijven terwijl meditatieve geluiden van klankschalen op de achtergrond een geborgen gevoel wekken.

 

I Am Light van India Arie opent onze crown chakra die ons in verbinding brengt met onze spiritualiteit en zorgt dat de tranen rijkelijk over de wangen vloeien. Het gevoel dat alle emoties er mogen zijn en dat jij er mag zijn voelt heel bevrijdend. Dat is het mooie aan een sister circle; je bent samen alleen. Je focust je namelijk op jouw innerlijke wereld en tegelijkertijd voel je je gesteund door de aanwezigheid van je zusters. Je staat er niet alleen voor en jij mag er zijn met alle emoties die je in je draagt.

Tijd om te bewegen en onze sacral chakra te openen die in verbinding staat met onze sexualiteit en vrouwelijkheid. I Am Woman van Emmy Meli nodigt ons uit om op te staan, de ogen te sluiten en contact te maken met onze inner goddess. De omgeving die we hebben gecreëerd zorgt ervoor dat we ons veilig genoeg voelen om ons helemaal te laten gaan. De circulaire vormen in de bewegingen tijdens het dansen stimuleert de vrouwelijke energie in ons. Wat een bevrijdend gevoel!

 

Om weer rustig terug te komen in het moment luisteren we naar de mantra’s die onze solar plexus chakra openen: I am everything I want to be. I am everything I need. Deze woorden helpen om contact te maken met je innerlijke kracht en geeft je zelfvertrouwen een boost. Precies wat je moet doen om deze chakra aan te sterken. Een mooi moment dus om alle gevoelens op te schrijven en intenties te zetten voor jezelf.

We zijn nu bij de climax van de circle aangekomen: het loslaten. 2021 heeft ons allemaal op onze eigen manier flink uitgedaagd en het is tijd om al die onnodige/negatieve energie achter ons te laten. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je verwoord wat die negativiteit precies is. Op een blanco vel nemen we allemaal de tijd om dit op te schrijven. Alle angsten en negatieve gebeurtenissen van het afgelopen jaar schrijf je op, maar ook onaangename gevoelens zoals schaamte, schuld en woede. Als er negatieve gedachtes opkomen zoals dat je het niet waard bent, een mislukking bent etc. schrijf je ook op.

 

Zodra je de volgende mantra hoort, leg je je pen neer en bekijk je wat je hebt opgeschreven: Please let me be brave. Please let me see my choices clearly. Dit is misschien wel het moeilijkste stuk, want je kijkt nu al je angsten en alle negativiteit in de ogen aan. Je houdt het vast in je handen en straalt uit dat jij jouw angsten de baas bent. Het maakt niet uit wat je allemaal is overkomen, jij bent niet klein te krijgen en door dit te doen toon je de moed die je in je hebt. Jouw solar plexus chakra is nu on fire.

 

Wanneer je voelt dat je er klaar voor bent, scheur je kleine stukjes van het papier af en leg je het in de schaal met water. De volgende woorden die je op de achtergrond hoort zullen je daarbij helpen: I release all things that no longer serve me. I release all things that no longer work for me. Het laatste stukje papier dat je in het water legt zal als een bevrijding voelen en de positieve energie die vrijkomt voel je door je lichaam stromen.

Tijd om met de flow mee te bewegen en de heart chakra verder te openen. Leg je hand op je hart en voel de vrijheid, de ontlading en de positiviteit terwijl je naar de mantra Thank you luistert. Bij de volgende mantra voel je dat je meebeweegt met de woorden. Als vanzelf zing je mee terwijl je je handen in de lucht strekt om naar de liefde te reiken die je naar je hart brengt. I reach up. Feel love. Bring it to my heart.

 

We sluiten af met de throat chakra, de chakra die staat voor zelf-expressie en communicatie. In tweetallen gaan we uiteen en kiezen we per ronde een vraag uit die we voor onszelf beantwoorden. Bijvoorbeeld wat je over jezelf hebt geleerd, hoe je hebt gerouwd om je verliezen, hoe je bent gegroeid, hoe je voor je grenzen bent opgekomen of hoe je voor jezelf gaat kiezen. Dit doe je door tegenover je partner te zitten en in monoloog/biecht vorm antwoord te geven op een gekozen vraag. Het is uiteindelijk een gesprek met jezelf waarbij de ander erbij zit als steunpilaar, niet als partner in een dialoog. Wanneer je uitgepraat bent laat je een stilte vallen en wanneer het goed voelt neemt je partner het over en beantwoord de vraag naar haar keuze. Jij hoeft dan alleen aan te horen en er voor haar te zijn door te luisteren. Tot slot zingen we de theme song van onze sister tribe en kunnen we er weer tegen aan met nieuwe energie.

 

Indien je behoefte hebt aan een cleansing and closing circle, heb ik de playlist toegevoegd zodat je er een kan organiseren voor jezelf of jouw zusters. Lijkt het je leuk om eens een cleansing and closing ceremonie van mij bij te bewonen? Neem dan contact op voor meer informatie over de mogelijkheden.